Diabetes Type 2

Diabetes type 2 is een totaal andere aandoening dan Diabetes type 1. Bij dit type Diabetes reageert het lichaam niet meer goed op de nog wel aanwezige insuline dat wordt gemaakt in de alvleesklier.

Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel omdat de insuline niet voldoende in staat is om de benodigde koolhydraten naar de spieren te vervoeren. In het begin zal het lichaam meer insuline gaan produceren, echter op een gegeven moment wordt de insuline productie steeds minder.

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes (of suikerziekte) genoemd, tegenwoordig wordt er echter ook type 2 bij jongere mensen geconstateerd. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes.

Omdat in tegenstelling tot de bloedsuikerwaarde bij mensen type 1 (waar die plotseling snel stijgt) is bij mensen met diabetes type 2 de stijging van bloedsuikerwaarde heel geleidelijk. Hierdoor raakt het lichaam steeds meer gewend aan hogere waardes en blijven de symptomen van diabetes vaak ongemerkt.

Dit is een risicovolle ontwikkeling omdat chronische hyperglykemie (te hoge bloedsuikerwaarde) veel schade kan veroorzaken bij mensen met diabetes. We noemen dit ook wel de complicaties.

Behandeling Diabetes Type 2

De behandeling van dit type diabetes bestaat uit gezond eten, regelmatige frequente lichaamsbeweging eventueel aangevuld met medicatie om de bloedsuiker te verlagen door middel van tabletten of als dit niet voldoende werkt het toedienen van insuline via pen of pomp. Verder is volgens protocol landelijk afgesproken dat men bloeddruk en cholesterolmedicatie krijgt.

Oorzaak

Bij een aantal mensen met diabetes type 2 is niet duidelijk wat de oorzaak is. Echter weten we ook dat er een aantal situaties zijn die de kans op diabetes type 2 sterk vergroten. Dit zijn:

  • Erfelijkheid (ouder(s) met type 2)
  • Overgewicht
  • Ouder worden
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Ongezond eten
  • Roken

Er zijn ook situaties bekend waarbij verbetering van één van bovenstaande situaties de medicatie sterk kan worden verminderd of zelfs (tijdelijk) kan worden stopgezet. Men kan dan alleen met een andere leefstijl zijn diabetes goed gereguleerd houden

DiabetesBaas Topics