Diabetes Type 1

Bij Diabetes type 1 stopt het lichaam met insuline maken en vanaf dat moment moet men zelf insuline toedienen via een insulinepen of insulinepomp. Dit type Diabetes werd vroeger ook wel jeugddiabetes genoemd, omdat het voornamelijk werd geconstateerd bij kinderen. Voor de ouderen was er de term ouderdomsdiabetes, die nu Diabetes type 2 wordt genoemd. Deze laatste komt tegenwoordig ook voor bij kinderen met overgewicht. Verder komt diabetes MODY ook bij kinderen voor. Dit is weer een diabetes dat vooral lijkt op diabetes type 2.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die op dit moment nog niet te genezen is. Het afweersysteem van het lichaam vergist zich waardoor het behalve de niet gewenste ziektes ook bepaalde cellen in de alvleesklier aanvalt.

Deze cellen zijn de insuline-producerende cellen. Zonder deze insuline kun je niet leven omdat zij de spieren voorzien van de benodigde koolhydraten om ‘werk’ te kunnen verzetten. Op deze manier regelt insuline de bloedsuikerspiegel.

Behandeling Diabetes Type 1

De behandeling van type 1 diabetes bestaat uit het meerdere malen meten van de bloedsuikerspiegel (door middel van vingerprik of gebruik van glucosemonitoring met sensoren). Aan de hand van deze waarde (en de hoeveelheid koolhydraten die je gaat eten) bepaal je de hoeveelheid insuline die via pen of pomp dient te worden gegeven.

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken gaande waaruit lijkt dat genezing misschien wel eens zou kunnen gaan lukken.

Momenteel zijn er onderzoeken gaande om insuline via inhalatie toe te dienen. Maar deze vorm van medicatie is nog niet voldoende ontwikkeld om de insuline injecties te vervangen. Insuline kan niet via de mond worden ingenomen omdat insuline in het maag-darm kanaal wordt afgebroken voordat het in het bloed kan worden opgenomen.

Oorzaak

Op dit moment is er nog onvoldoende duidelijk wat nu eigenlijk de daadwerkelijke oorzaak van diabetes type 1 is. Als basis is duidelijk dat er een aanleg aanwezig moet zijn om diabetes type 1 te ontwikkelen.

Ook weten we dat bijvoorbeeld een virusinfectie het afweersysteem uit evenwicht kan brengen waardoor het lichaam de insuline-producerende cellen gaat aanvallen. Onderzoek naar het voorkomen, genezen en beter behandelen van diabetes blijft nodig!

DiabetesBaas Topics